Nakladaná zelenina je in!

Nakladaná zelenina je in!

Hitom tohtoročnej zimnej sezóny je nakladaná zelenina. Je to výborná, šikovná a rýchla pomoc pri tvorbe jedál, a to ako príloha k mäsovým pokrmom alebo k cestovinám. Keď už nič zo spomínaného, vedzte, že Vás v najhoršom prípade dokáže vyliečiť z piatkovej opice. Takže ak máte doma veľa zeleniny, či už z vlastnej úrody alebo zo supermarketu a neviete, čo s ňou, toto je úžasná voľba. Výber druhu zeleniny, ktorý naložíte do octu a korenia je v podstate len a len na Vás, pretože kombinácií je mnoho a nič tým nepokazíte. Sami sa tak môžete regulovať, či zelenina bude chrumkavá alebo jemná. Jemnú dostanete, ak ju zalejete teplým octom, chrumkavú naopak. Väčšinou sa zelenina zalieva povareným octom s dávkou cukru a korenia a ako sme zvyknutí pri uhorkách, vkladá sa do sklenených nádob rôznych veľkostí. Poďme sa pozrieť na pár typov, čo pridať k niektorým surovinám, aby sa vaše dielo podarilo.

zavařeniny

  • Reďkvičky a červená cibuľa – Odporúčame pridať pár guličiek čierneho korenia a feniklové semienko. Ak máte radi pikantné, pridajte pár chilli papričiek.
  • Pečené paradajky – Nálev sa namiesto octu robí z olivového oleja a ich výborná chuť sa doplňuje bazalkou. Pridať môžete paradajkovú šťavu a dochutiť lyžicou soli.

kompoty

  • Nakladaná červená repa – Odporúčame repu poriadne uvariť a následne nakrájanú na kocky zalievať tento krát studeným octom. Na vrch pridajte nakrájaný chren, soľ a takisto aj cukor. Po štyroch dňoch v chlade si na nej môžete pochutnať.
  • Pečené papriky – Takisto môžete upiecť v rúre aj rôznofarebné papriky a následne ich olúpané vyskladať napríklad pikantných nálevom z olivového oleja a octu. Odporúča sa pridať oregano a rozdrvené chilli.
  • Nakladaná mrkva s kapustou – Nastrúhanú kapustu aj mrkvu v pomere jeden kilogram kapusty ku 50 gramov mrkvy, ochutenú o čierne korenie, soľ, cukor, rascu a bobkové listy natlačíme do veľkého skleneného pohára. Nepotrebujeme tu však ani olivový olej, ani ocot. Zalejeme ju šťavou, ktorá nám vznikla pri miešaní surovín. Kvasíme približne tri dni.

Nakladaná zelenina je in!
4.7 (93.33%)3