Nakladaná zelenina je in!

Nakladaná zelenina je in!

Hitom tohtoročnej zimnej sezóny je nakladaná zelenina. Je to výborná, šikovná a rýchla pomoc pri tvorbe jedál, a to ako príloha k mäsovým pokrmom alebo k cestovinám. Keď už nič zo spomínaného, vedzte, že Vás v najhoršom prípade dokáže vyliečiť z piatkovej opice. Takže ak máte doma veľa zeleniny, či už z vlastnej úrody alebo zo supermarketu a neviete, čo s ňou, toto je úžasná voľba. Výber druhu zeleniny, ktorý naložíte do octu a korenia je v podstate len a len na Vás, pretože kombinácií je mnoho a nič tým nepokazíte. Sami sa tak môžete regulovať, či zelenina bude chrumkavá alebo jemná. Jemnú dostanete, ak ju zalejete teplým octom, chrumkavú naopak. Väčšinou sa zelenina zalieva povareným octom s dávkou cukru a korenia a ako sme zvyknutí pri uhorkách, vkladá sa do sklenených nádob rôznych veľkostí. Poďme sa pozrieť na pár typov, čo pridať k niektorým surovinám, aby sa vaše dielo podarilo.

zavařeniny

  • Reďkvičky a červená cibuľa – Odporúčame pridať pár guličiek čierneho korenia a feniklové semienko. Ak máte radi pikantné, pridajte pár chilli papričiek.
  • Pečené paradajky – Nálev sa namiesto octu robí z olivového oleja a ich výborná chuť sa doplňuje bazalkou. Pridať môžete paradajkovú šťavu a dochutiť lyžicou soli.

kompoty

  • Nakladaná červená repa – Odporúčame repu poriadne uvariť a následne nakrájanú na kocky zalievať tento krát studeným octom. Na vrch pridajte nakrájaný chren, soľ a takisto aj cukor. Po štyroch dňoch v chlade si na nej môžete pochutnať.
  • Pečené papriky – Takisto môžete upiecť v rúre aj rôznofarebné papriky a následne ich olúpané vyskladať napríklad pikantných nálevom z olivového oleja a octu. Odporúča sa pridať oregano a rozdrvené chilli.
  • Nakladaná mrkva s kapustou – Nastrúhanú kapustu aj mrkvu v pomere jeden kilogram kapusty ku 50 gramov mrkvy, ochutenú o čierne korenie, soľ, cukor, rascu a bobkové listy natlačíme do veľkého skleneného pohára. Nepotrebujeme tu však ani olivový olej, ani ocot. Zalejeme ju šťavou, ktorá nám vznikla pri miešaní surovín. Kvasíme približne tri dni.